Investițiile în dezvoltarea potențialului nuclear românesc pot asigura securitatea energetică națională și pot feri România de șantajul energetic al Rusiei pe termen lung, afirmă ministrul Sebastian Burduja. În afara modernizării Centralei de la Cernavodă, reactorul 1, și continuarea proiectelor care vizează finalizarea ultimelor unități, România pare pregătită să se orienteze către primele reactoare nucleare din Europa.
Ministrul energiei s-a întâlnit luni la Bruxelles cu ministrul francez al finanțelor și economiei, Bruno Le Maire, demersul pentru a atrage Franța în programul de investiții în dezvoltarea potențialului nuclear al României.
Acest lucru trebuie să fie facilitat atât prin fonduri structurale, cât și prin finanțări de la Bancă Europeană de Investiții. Vorbim despre proiecte care vor asigura securitatea noastră energetică și vor elimina pentru totdeauna riscul folosirii energiei ca armă de șantaj, așa cum s-a întâmplat decenii la rândul, afirmă Burduja.
Clubul statelor pro-nuclear din cadrul UE este tot mai puternic, în Europa, susține ministrul.
Toți ochii sunt pe România și am mai explicat de ce: avem tradiție și performanță la Cernavodă, cu o tehnologie canadiană, care nu depinde cu nimic de Federația Rusă; avem resursă umană de calitate și pregătim deja noile generații, inclusiv la simulatorului de la Politehnica București, unic în Europa; avem viziune și curaj și ne asumăm cu responsabilitate primele reactoare modulare de mici dimensiuni din Europa și, poate, din lume,
Încă nu se poate renunța total la cărbune, dar gazele trebuie să fie folosite prioritar în această perioadă de trecere la energia verde, durabilă.
Tot aici la Bruxelles am obținut susținere pentru continuarea folosirii gazului natural drept combustibil de tranziție. Am explicat că nu ne putem permite eliminarea cărbunelui din mixul energetic fără să punem altceva în loc. Dincolo de orice dezbateri ideologice, becul trebuie să se aprindă în casele românilor atunci când apăsăm pe întrerupător, iar industria noastră trebuie susținută, pentru că altfel vom importa în continuare produse mai proaste din afara UE, încheie Sebastian Burduja.
Pentru toate aceste planuri e nevoie de susținerea Uniunii Europene.